Havuz, Çocuk ve Dezenfeksiyon haber sitem

24 Haziran 2010 Perşembe

Kimya mühendisi Said Güllüoğlu, hazırladığı ‘Havuz, Çocuk ve Dezenfeksiyon’ adlı, içinde yüzme havuzlarından kaynaklanabilecek sağlık problemleri, havuz kimyasallarının özellikle küçük çocuklar üzerindeki etkisi, yüzücülerin uyması gereken hijyen kuralları ve Sağlık Bakanlığı denetimleri hakkında açıklayıcı bilgeler bulunan kitabını tanıttı.
World of Wonders Bodrum Resort Otel’deki kitap tanıtımına kimya mühendisi Said Güllüoğlu'nun yanı sıra katkıda bulunan çevre yüksek mühendisi Kıvanç Kasal ve bir poliklinikte görevli Dr. Metin Oktay Subaşı da katıldı. Güllüoğlu, yerli ve yabancı tatilcilerin de izlediği havuz başındaki bilgilendirme toplantısında, yeterince dezenfekte edilmemiş havuz sularında 28 çeşit bakteri, virüs ve parazit bulunduğunu vurguladı. Güllüoğlu şunları kaydetti: “Ülkemize gelen 20 milyondan fazla yabancı turist ve 30 milyonluk iç turizm hareketiyle birlikte 50 milyon kişinin havuz suları ile temas ettiği tahmin ediliyor. Ülkemizdeki havuzların yüzde 90’ında çok iyi bir dezenfeksiyon ve filtrasyon sistemi olduğunu kabul etsek dahi, kalan yüzde 10’luk bölümün 5 milyon insanın hastalanmasına sebep olabilecek etmenler barındırdığı görülmektedir. Kullanılan havuzların suyunun şeffaf, kokusuz, seramik üstleri, derz araları ve savak bölgelerinin temiz ve mutlaka bir panoda klor, ph ve sıcaklık değerleri yazılı olmalıdır. Dezenfeksiyon için kullanılan en önemli yöntem halihazırda klordur. Bunun yanında kullanılabilecek farklı dezenfeksiyon sistemleri de mevcuttur. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından havuzlarla ilgili olarak biri 2008, diğeri de 2010 yılında olmak üzere 2 ayrı genelge yayınlanmıştır. Bu genelgelerde havuzlarda yapılması gereken ölçümler ve ölçüm aralıkları belirtilmiştir. Ancak, genel sorunumuz olan, kontrol sorunu burada da kronik olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmecilerin kendi müşterilerinin sağlığı için yetkili birimlerin denetimlerini beklemeden, havuz kontrollerini yaptırmaları gerekir. Havuzun dezenfekte edilmesi için pahalı kimyasallar kullanmaya gerek yoktur. Önemli olan doğru şekilde dezenfekte etmektir.” Dr. Metin Oktay Subaşı ise, havuzların yeterince dezenfekte edilmemesinin birçok soruna yol açabileceğini söyledi.
Dr. Subaşı,  “Havuzların yeterince dezenfekte edilmemesi halinde bulaşabilecek hastalıklar, göz, deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları ile çeşitlenebilecek bir yelpaze oluşturmaktadır. Havuza girerken mutlaka öncesinde duş almak, havuz içerisinde hijyen kurallarına uymak gerekir. 3 yaşından küçük, tuvalet eğitimini tamamlamamış bir çocuk için özel mayo ve yüzmeye uygun hijyenik bezler kullanılmalıdır. Bebekten gelecek 1 gram dışkı bile havuzun tamamına çeşitli bakteri ve parazitleri bulaştırmaya yetecek miktardadır” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Haber sitem