Otoyolda hız sınırı artılıyor haber sitem

26 Haziran 2010 Cumartesi

GEÇİŞ ÜCRETİNİ ÖDEMEYENLER 10 KATI CEZA ÖDEYECEK-
Genel Müdürlüğün işletimindeki otoyollarda ve erişme kontrollü karayollarında geçiş ücreti ödemeyen araçlar, o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında para cezası ödeyecek. Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf tesisleri, baraj, gölet, sokak hayvanları barınağı ve mezarlıklar ile devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin devlet ormanları üzerinde bulunmasında kamu yararı olması halinde, bedeli karşılığında Çevre ve Orman Bakanlığı’nca izin verilebilecek.
-DUBLE YOLLARDA HIZ 110 KİLOMETRE-
Kanunla, bölünmüş yollarda hız sınırı 110 kilometre olarak belirlendi. Hız sınırı, çift yönlü karayollarında 90 kilometre, otoyollarda ise 120 kilometre olarak uygulanmaya devam edecek. Trafik cezalarına ilişkin tutanaklar ise elektronik ortamda düzenlenecek. Uygulamasına ilişkin esasları İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ortak tespit edecek.
-CEZALAR-
Kanun, yolcu ve yük taşımacılığına yönelik cezaları da yeniden düzenliyor. Buna göre,taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara, taşıdığı fazla yolcu başına 60 lira; trafik güvenliğini tehlikeye sokacak tarzda yükleme yapanlara, 125 TL ceza uygulanacak. Tehlikeli ve zararlı maddeleri izin almadan taşıyanlara, 250 TL, yükleri azami dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yükleyenlere, gabari dışı yük yükleyenlere, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirenlere 500 TL, gabari dışı yük gönderenlere 1000 TL ceza verilecek.
Azami yük ağırlığının üzerinde yük taşıyan araçlara verilecek ceza, fazla yükün ağırlığına göre artırılacak. Buna göre, bu yüklerin yüzde 10-25 arasında fazlasını taşıyanlara 500-3000 TL arasında ceza verilecek. Yasada, ağırlık ve boyut kontrol merkezlerine girmeyenlere de 1000 TL ceza öngörülüyor. Uluslararası taşımacılık yapan yabancı plakalı araçlar para cezalarını ödememeleri durumunda yola çıkarılmayacak.
Genel Kurul’da yine AKP’nin önergesiyle kanuna eklenen maddeye göre ise yap-işlet-devret modeliyle genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek, feshin ilgili idareler tarafından devralınması halinde, sözleşmelerde öngörülmüş olması kaydıyla söz konusu yatırım ve hizmetler için sağlanan dış finansmanı üstlenecek kuruluşu ve üstlenim koşullarını Bakanlar Kurulu belirleyecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Haber sitem