Hem gençleştiriyor hem de kilo almayı engelliyor haber sitem

24 Haziran 2010 Perşembe

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Fabienne Aujard ve ekibinin yaptığı araştırma, üzüm, yer fıstığı, dut, yaban mersini gibi besinlerde bulunan "doğal ilaç" resveratrolün ilk kez lemurlerde kilo alımını azalttığını gösterdi.

8-10 yıl yaşayan lemurlerin yiyeceğine günde 200 mg resveratrol ekleyen bilim adamları, bu primatların vücut ısısını, kilosunu ve dinlenme halindeki metabolizma hızını düzenli olarak ölçtü. 4 hafta sonra lemurlerin yüzde 13 daha az beslendiği ve dinlenme halindeki metabolizma hızının yüzde 29 arttığı belirlendi.

Çiftleşme döneminden önce maksimum enerji depolamak için doğal yağlanma eğilimi gösterdikleri dönemde resveratrolün kilo alımını yavaşlattığını da belirten bilim adamları, bu etkinin kemirgenlerde görülmediğini ve primatlara özgü olabileceğini vurguladı.

Primatlarda metabolizma ile vücut kitle endeksinin kontrolü konusunda yeni bilgiler sağlayan, insanda obezitenin daha iyi anlaşılmasına ışık tutacak araştırmanın sonuçları "BMC Physiology" dergisinde yayımlandı.

Bilim adamları on yıl kadar önce resveratrolün meyve sineklerinde yaşam süresini uzattığını gösteren bulgular elde etti. Aynı bulgular daha sonra solucanlarda da gözlendi. Kısa zaman önce fareler üzerinde yapılan araştırmalar da resveratrol verilen farelerin yaşam süresinin uzadığını ve kilo alımının azaldığını ortaya koydu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Haber sitem